Zehir gibi uyanıklar: Yasaklı ‘tarım ilacı’ hilesi boşa çıkarıldı

Posted by

Milliyet’ten Meltem Güneş’in haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri gerçekleştirdikleri operasyonla, “boya katkı maddesi ve kozmetik sanayiinde kullanılacak” beyanıyla Çin’den ithal edilen ancak şişelenerek bitki koruma ürünü haline getirilen 20 tonluk yasaklı maddenin piyasaya sunumunu engelledi.

Bu operasyon gerçekleşmeseydi, yasaklı madde, tarım ilacı olarak Antalya’da sebze, meyve bahçelerinde kullanılacaktı.

Tarımsal ilaç kalıntıları insan sağlığını tehdit ederken, kalıntı limitinin yüksekliği ihraç edilen ürünlerin de geri dönmesine neden oluyor.

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı İhbar Koordinasyon ve İletişim Sistemi’ne iletilen bir ihbarı değerlendiren İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, “dimethoate” adlı yasaklı maddenin tarım ilacı olarak satışa hazırlandığı bilgisi üzerine harekete geçti.

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği operasyonda 20 tonluk dimethoate ele geçirildi. Söz konusu ürünün “boya katkı maddesi ve kozmetik sanayinde kullanılacak” beyanıyla Çin’den ithal edildiği ancak satışı serbest bir tarım ürünün şişesine doldurularak satışa çıkarılacağı tespit edildi.

ANTALYA’YA GİDECEKTİ

İthal edilen yaklaşık 2 milyon lira değerindeki yasaklı ilacın Antalya’ya gönderilmek üzere hazırlandığı belirlendi. Söz konusu ürünün ihraç edilen Türk tarım ürünlerinde kullanıldığı takdirde Avrupa Birliği’nden bildirim alarak geri dönmesine sebep olduğu öğrenildi. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada ise yasaklı maddeyi ithal eden şüphelinin ortak olduğu 4 firmanın boya sanayinde faaliyet göstermediği ve Çin’deki yerleşik göndericinin de zirai kimyasal ürün tedariği alanında faaliyette bulunduğu anlaşıldı. Araştırmaların devam ettiği olayla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı.

İMHA EDİLİYOR

Tarım Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, en çok turunçgil, biber, ayva, üzüm, asma yaprağı, nar gibi ürünlerde pestisit nedeniyle bildirim alınıyor. İhracatta yaşanabilecek sorunların baştan önlenmesi amacıyla ön denetim gerçekleştiriliyor.

Kalıntı nedeniyle Türkiye’ye geri dönen tüm gıda ürünleri analize alınıyor, limitlerin üzerinde kalıntı çıkması, tavsiye dışı veya hatalı pestisit kullanılması durumunda idari para cezası ile ürün imhası yaptırımları uygulanıyor. Alınan her Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimi için ayrı ayrı takip ve izlenebilirlik denetimleri gerçekleştiriliyor.

YÜZDE 46 AZALDI

Kalıntılara karşı Tarım Bakanlığı’nın hem yurt içi hem de ihracat ürünlerinde hasat öncesi, hasat sonrası denetimleri artırdığı öğrenildi. 2022 ile 2023 yılları karşılaştırıldığında toplam bildirim sayısının yüzde 46 azaldığı aktarılırken, pestisit kalıntısı nedeniyle bildirim alan ürün miktarının tüm ihraç edilen ürün miktarına oranının binde 1-2 arasında olduğu kaydedildi.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir