Yurt dışı çıkış harcı nedir ve nereye ödenir?
Yurt dışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportlarıyla yurt dışına çıkarken ödemek zorunda oldukları bir vergidir. Bu vergi, devletin yurt dışına çıkış işlemlerinin giderlerini karşılamak amacıyla alınmaktadır.
Yurt dışına seyahat edecek herkesin, her yıl belirlenen bir tutarda yurt dışı çıkış harcı ödemesi zorunludur. Bu harç, yurt dışına çıkış yapmak isteyen herkes için geçerlidir ve her seferinde ayrı ayrı tahsil edilir. Güncel yurt dışı çıkış harcı fiyatı 150 TL’dir.
Kimler yurt dışı çıkış harcı ödemez?
Yurt dışına çıkmak isteyen bazı vatandaşlar, belirli durum ve kriterlere göre yurt dışı çıkış harcı ödemeden ülke dışına çıkabilirler.
- Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni sahipleri,
- Yedi yaşını tamamlamamış olanlar,
- Ticari amaçla yurt dışına sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı,
- Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,
- Çifte pasaport sahibi olanlar,
İlgili belgelerini ibraz etmeleri durumunda yurt dışı çıkış vergisinden muaf olurlar.
Yurt dışı çıkış harcı nereye ödenir?
Havalimanlarındaki veya gümrük kapılarındaki veznelere giderek nakit veya kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Bu ödeme şeklini seçmeniz halinde size bir pul veya makbuz verilir. Bu belgeyi pasaport kontrolünde göstermeniz gerekecektir.
Bir diğer yöntem, anlaşmalı bankalara veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden online olarak ödeme yapabilir. Bu şekilde ödeme yaparsanız, size bir dekont verilecektir. Bu belgeyi pasaport kontrolünde göstermenize gerek kalmayacaktır, ödemeniz elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilmektedir.
Yurt dışı çıkış harcı iade edilir mi?
Yurt dışına çıkılamayan veya yurt dışına çıkış harcından muaf olunan durumlarda ödeme yapıldıysa yurt dışı çıkış harcınızın iadesini talep etme hakkına sahip olabilirsiniz.